Beste innamemomenten vitamines en mineralen
Gebruik je regelmatig diverse voedingssupplementen? Dan is het handig om te weten wanneer je welk supplement het beste kunt innemen. Neem je een (voor jou) nieuw supplement? Dan adviseer ik je altijd om eerst op de website te kijken bij de productspecificaties ‘Interacties en waarschuwingen’.
Wateroplosbare vitamines
Zoals de naam als zegt: water lost deze vitamines op en ons lichaam slaat ze niet op. Neem deze dus elke dag in. Wateroplosbare vitamines zijn onder andere de vitamine C en de B’s: thiamine (B1), riboflavine (B2), niacine (B3), pantotheenzuur (B5), pyridoxine (B6), biotine (B7), foliumzuur (B9) en cobalamine (B12). Je kunt ze met of zonder voedsel innemen, met één uitzondering: vitamine B12 wordt beter opgenomen bij een maaltijd.
Vetoplosbare vitamines
Vitamines A, D, E, and K zijn vetoplosbare vitamines. Ze hebben vet nodig vanuit voeding om het lichaam deze te laten opnemen en gebruiken. Dat hoeven echt geen vette of complete maaltijden te zijn. Neem ze samen met wat vetten zoals een handje noten of bijvoorbeeld avocado. Neem meerdere vetoplosbare vitamines liever niet tegelijk in. Apart van elkaar worden ze beter opgenomen. Uitzondering is de multivitamine, daar kunnen ze wel in samenwerken.
IJzer supplementen
IJzer suppletie neemt je lichaam het beste op bij een lege maag met wat water. Nog beter is om het in te nemen met citrussap. IJzer en vitamine C werken perfect samen. Mocht je er misselijk van worden, neem het dan direct na een maaltijd. De meeste multivitamines bevatten overigens over het algemeen meer dan voldoende ijzer.
Let op! Neem ijzer niet met calcium of calciumrijk voedsel. Dan worden ijzer en calcium beiden niet optimaal opgenomen in het lichaam. Neem ze ook niet tegelijk in met antioxidanten, flavonoïden of vezelrijke voedingsmiddelen. Onder bepaalde omstandigheden kunnen (anorganische) ijzersupplementen in combinatie met antioxidanten als pro-oxidant werken. Flavonoïden en vezels (fytinezuur) kunnen de opname verminderen door binding.
Calcium, magnesium en zink
Gebruik calcium-, zink- of magnesiumsupplementen niet tegelijkertijd. Ook niet met een calciumrijke maaltijd. Voor je maag is het prettiger om ze in te nemen met voeding. Dus als je het advies hebt gekregen om calcium, zink of magnesium supplementen te gebruiken, neem ze dan bij verschillende maaltijden of tussendoortjes.
Hoge doses calcium of andere mineralen (waaronder magnesium, bepaalde vormen van ijzer en zink) uit supplementen kunnen de opname van carotenoïden, zoals bètacaroteen, lycopeen en astaxanthine, uit voedingsmiddelen en/of supplementen verminderen. Carotenoïdensupplementen kun je het beste op een ander tijdstip van de dag innemen dan een supplement of maaltijd met grote hoeveelheden mineraal (bijvoorbeeld honderden milligram calcium of magnesium).
Neem mineralen/spoorelementen niet gelijktijdig in met vezelrijke voedingsmiddelen, dat vermindert de opname omdat fytaat/fytinezuur mineralen bindt. Magnesium en calcium niet gelijktijdig met flavononoïden innemen (kan de opname verminderen door binding).
Medicijnen en voedingssupplementen
Voedingssupplementen kunnen een wisselwerking hebben op medicijnen. Vitamine K-supplementen gaan niet samen met antistollingsmiddelen van het cumarinetype. Zowel vitamine K1 als vitamine K2 maken deze medicijnen minder werkzaam.
En als u schildkliermedicatie gebruikt, dan calcium-, magnesium- of ijzersupplementen tenminste twee uur na de schildkliermedicatie innemen. Calcium-, magnesium- en ijzersupplementen verminderen de opname van deze medicijnen.
Multi
Je multi kun je in principe innemen wanneer je maar wil. Sommige van de vitamines in de multi worden echter beter opgenomen met voedsel. Maak er een gewoonte van om het bij een maaltijd of een tussendoortje in te nemen. Daarmee voorkom je ook maagklachten die sommige mensen krijgen bij het innemen op een lege maag.
Sint Janskruid
Sint Janskruid wordt vaak gebruikt voor geestelijke ondersteuning. Bijvoorbeeld bij angsten, neerslachtige gevoelens en slaapproblemen. Maar er zijn een aantal bijwerkingen bekend. Sint-janskruid kan de werking van geneesmiddelen en anticonceptiepil nadelig beïnvloeden. Dit is onder andere bekend van geneesmiddelen tegen virus- of schimmelinfecties, geneesmiddelen bij kanker of geneesmiddelen die het afweersysteem onder drukken. Indien u geneesmiddelen gebruikt overleg met uw arts of apotheker voordat u Sint Janskruid gebruikt.
” Zoals gezegd, dit zijn wat algemene tips. Gebruik je vitamines of mineralen, kijk dan op de website voor mogelijke interacties met andere supplementen of medicijnen.”
Related posts
Nieuwsbericht
Neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit…
Leave a comment